Diagnoza Aso- proszę o szybką opinię

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • pt_pawel
    Drive
    • 2010
    • 40

przy uzyciu karty poszło bez problemu
  • octavkaTDI
    Classic
    • 2008
    • 37

Proszę Was o szybką opinię - w skrócie 3-cia wizyta w serwisie - 2-ga po naprawie (odpowietrzeniu ukł. sprzęgłą) - diagnoza wysprzęglik - wymienią za 2 tygodnie po interwencji wymienili na drugi dzień ale mieli dla mnie złą i dobrą wiadomośc. o dobrej już wspomniałem natomiast zła to że auto jest ubłocone od spodu, ma urwany wieszak tłumika i najpewniej było gdziej zakopane w błocie i podczas prób wyjechania doszło do spalenia sprzęgłą i uszkodzenia dwumasy!!!!!!! (z winy użytkownika, wiec nie zrobią na gwarancji)
    Tak się składa, że mieszkam poza warszawa i codziennie w obie strony przejeżdżam prze ubłocony odcinek drogi natomias nigdy się nie zakopałem. Auto - jak napisałęm poniżej już trzeciraz jest sprawdzane za pierwszymi dwomo nie zauważyli usterek!!!! a oastatni raz 2 tygonie temu ją oglądali - wtedy też odpowietrzyli sprzęło co trochę pomogło ale sprzęgło zaraz znowu padło. teraz zdiagnozowali, ze to wysprzęglik!! wiec skoro teraz to i wtedy.
    Takie pytanie:
    Czy oddając mi auto poprzedni i każąc jeździc do nastęnego razu z jak się okazuje niesprawnym wysprzęglikiem (oddając twierdzili, że wszystko jest OK) nie są odpowiedzialni za spalenie tego sprzęgła inaczej -
    -Czy jazda z częściowo niesprawnym wysprzęglikiem może spowodować spalenie sprzęgła?

- czy oglądając auto za pierwszym razem lub przy odpowietrzeniu ukłądu mogli nie zauwaźyć obłocenia?

- Czy po prostu szukają jelenia bo serwis tez musi zarobić?

Co proponujecie:- dzisiaj jade na oględziny bo nie zgodziłęm się na naprawę - wycenili na ok 3000pln. Bedę ze specjalistą od sprzęgieł z f-my Valeo.
    Jakich argumentów użyć w rozmowie, straszyć PZMOT, sądem, gazetami?
    Proszę o pomoc.

aha serwis to POLMOT przy puławskiej.

Poniżej prezentuje historię problemu:

1. zapach spalenizny z lewej strony silnika.
    swąd dochodzi gdzieś z lewej strony lub sprzed silnika - auto zachowuje się normalnie, nie kopci, nie szarpie, nie sciąga, felgi zimne, accu ok, bezpieczniki ok

motor tdi 105, przebieg 10 000.

[ Dodano: Wto 20 Maj, 08 00:24 ]
    Byłęm dzisiaj w serwisie (polmot)
    Sprawdzili kable/ ew wycieki - nie znaleźli usterki.Rozebrali osłonę pod silnikiem, nie znaleźli niczego podejrzanego. - kazali jeździć i przyjechać jak coś nowego zacznie się dziać!

Wybieram się nad morze - jakieś 1200km - zobaczymy

A propos gwarancji - Nie kwestionowali - posiadam Hiszpańską książkę serwisową - za przegląd i dolanie płynu nic nie płaciłem!

pzdr

Witam ponownie,
    Zrobiłem jakieś 4000 km od czasu pojawienia się "smrodu". W miarę użytkowania auta stawał się on coraz mniej intensywny aż w końcu zniknął
    Auto przed zakupem stało jakieś 2-3 miesiące - może dlatego.
    Koleś kupił nowiutką zafirę cdti 150 KM i miałto samo
    pzdr
    2.
    Witam,
    No moja 17 000 14 miesięczna TDI niemiło mnie zaskoczyła najpierw żonie wpadło sprzegło - zgodnie z radami z forum odciągneła i jeżdziła do następnego razu. Następny nastąpił dość szybo- tym razem trochę wpadło lub zawieszało się i przede wszystkim zaczęły ciężko wchodzić biegi - przede wszystki Rakietnyj a i chaczyły w czasie jazdy np 2-3-4 plus redukcje. Ponadto przy ruszaniu z 1 wrażeniejakby sprzęgło się ślizgało (w momencie załąpywania kilkukrotne szarpnięcie - brak płynności). Tego samego dnia pojechałęm do ASO gdzie odpowietrzyli instalacje i nasmarowali pedał - powiedzieli że do następnego razu tak , jeżeli dolegliwosci się powtórzą to wymiana pompy sprzęgłą.

3. jechałęm do pracy, trochę depnąłęm i sprzęgło znowu padło tym razem nawet nie wysprzęglało bieg tylko na zgaszonym motorze ---> sholowana do Polmotu zobaczymy czy rzeczywiście załatwią sprawę definitywnie.

Komentarz

• wicher12
      Ambiente
      • 2008
      • 193

pojedz do innego ASO

Komentarz

• octavkaTDI
        Classic
        • 2008
        • 37

nie moge bo rozebrali

Komentarz

• wicher12
          Ambiente
          • 2008
          • 193

to w takim razie żądaj na piśmie odmowy wykonania naprawy gwarancyjnej z uzasadnieniem i wal do rzeczoznawcy, bo uzasadnienie że podwozie było w błocie i nie naprawią na gwarancji to śmiech na sali

P.S
          trzeba uważać w zimę jak śniegu dowali to oby nasze szkodniki się nie psuł na gwarancji bo ASO zwali na śnieg

Komentarz

• octavkaTDI
            Classic
            • 2008
            • 37

Gwarancja uznana
            Dzięki za pomoc

Komentarz

Pracuję...